Viliama M. zadržali vo Venezuele pri prechádzke na pláži

10.01.2013 Celý región

Bratislava 10. januára (TASR) - Slováka Viliama M., ktorý je obvinený z piatich vrážd, vypátrali a zadržali vo Venezuele. Potvrdil to dnes policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že zadržali ho už 2. januára na prechádzke na pláži na ostrove Margarita. Národná ústredňa Interpolu vo Venezuele oznámila slovenskej polícii, že pravdepodobne zadržali Viliama M. 7. januára. Dovtedy prebiehal identifikačný proces.

"Táto osoba bola tri dni v zadržiavacom detekčnom centre, kde sa podrobovala prvým identifikačným úkonom," povedal Gašpar. O jej zadržaní podľa neho informovali až teraz, pretože skoršia medializácia by sťažila ukončenie "celého procesu". "Bude ukončený z nášho pohľadu až definitívnym prijatím tejto osoby na územie Slovenskej republiky," povedal. Ďalej informoval, že Viliama M., na ktorého bolo vydaných päť medzinárodných zatykačov, zadržala protidrogová zložka venezuelskej polície, pri sebe mal slovenský pas. Teraz by sa mal nachádzať v hlavnom meste Venezuely v Karakase.

Viliam M. je okrem iného obvinený z piatich vrážd, vrátane vraždy jedného z bossov sýrokovcov Petra Čongrádyho z roku 2004. V tomto prípade obvinili aj Karola M., ktorého vlani vypátrali v štáte Belize. Toho sa doposiaľ nepodarilo dostať do vlasti. Slovensko nemá s Belize uzatvorenú dohodu o vydávaní stíhaných osôb a ministerstvo spravodlivosti TASR potvrdilo, že takúto dohodu nemá Slovensko uzatvorenú ani s Venezuelou.

"K spôsobu, akým by mohlo dôjsť k vydaniu, sa teraz nie je možné vyjadriť," povedal Gašpar. Dodal, že slovenská polícia ešte nezložila zbrane ani v kauze Karola M. Viliama M. vypátrali podobne ako obchodníka s drogami Bakiho Sadikiho a Karola M. vďaka medzinárodnej pátracej akcii Interpolu. Miestna polícia podľa Gašpara v súčasnosti zisťuje, či Viliam M. páchal trestnú činnosť aj vo Venezuele.
 

Vyberte región